kissan henkivakuutus, kissojen mikrosirutus, mikrosiru, mikrosirun lukeminen, sirun rekisteröinti, tunnistesiru

PIENI KAPSELI ON KISSAN HENKIVAKUUTUS

Lemmikin katoaminen, karkaaminen tai varkaiden käsiin joutuminen on painajainen omistajalle. Mikrosiru, rekisteröity sellainen, on ensiarvoisen tärkeä kissan tai muun lemmikin kadotessa. Löydetty lemmikki skannataan lukulaitteella ja mikäli mikrosiru löytyy, pääsee mirri tai musti palaamaan nopeasti takaisin omaan kotiin. Lemmikillä on oltava tunnistesiru aina, kun sen kanssa harrastetaan näyttelytoimintaa tai muutetaan tai vieraillaan ulkomailla.

Miten?

Tunnistesiru eli mikrosiru on noin riisinjyvän kokoinen kapseli. Se asetetaan paikoilleen juuri sirutusta varten valmistetun neulan tapaisen steriilin asettimen avulla. Siruja on erikokoisia, kissoille ja koirille käy sama siru, samoin esimerkiksi kaneille. Pentukissan voi siruttaa jo pienenä, 8 - 12 viikon iässä, kuten ensimmäisellä rokotusreissulla. Itse toimenpide muistuttaa rokotteen antamista, siru pistetään eläimen niskanahan alle. Siru pysyy ihon alla, kun sirutuksen yhteydessä varmistetaan, ettei siru tule neulan mukana pois. Tai ettei sirua pistetä vain karvoihin (kuten pitkäkarvaisten kissojen kohdalla voi tapahtua).

Sirun pistäminen voi hieman sattua ja pistoskohta saattaa vuotaa hiukan verta. Toisaalta kaikki lemmikit eivät edes huomaa koko toimenpidettä. Kuitenkin esimerkiksi aggressiivisten kissojen siruttaminen voi olla hankalaa, ellei jopa mahdotonta, joten sirutus on kaikille turvallisempaa tehdä esimerkiksi kastroinnin yhteydessä. Röntgenkuvassa siru näkyy riisinjyvän kokoisena pötkylänä ja joskus siru saattaa tuntua ihonkin läpi. Jos sirun laittaa kokenut ja koulutettu siruttaja, ei sirusta pitäisi olla lemmikille haittaa.

Sirun lukeminen

Sirun toimivuus varmistetaan ja sirutuksen jälkeen vielä tarkistetaan, että ihon alla oleva siru toimii ja antaa numerosarjan. Sirun sisältämä 15 numeron sarja on tavallaan lemmikin oma henkilöllisyystunnus. Se ei ole kuitenkaan lemmikin rekisterinumero, vaan se on sirun valmistajan koodaama kansainvälisen standardin mukainen numerosarja. Numerosarja voidaan lukea ainoastaan siihen tarkoitetulla lukulaitteella, jonka lähettämä matala radiotaajuus aktivoi sirun. Sirussa itsessään ei ole energialähdettä.

Siru saattaa liikkua nahan alla, joten skannattaessa sirua, on hyvä skannata päästä häntään, mikäli sirua ei niskasta löydy. Tunnistesirun pitäisi kestää eläimen koko eliniän. Siru saattaa kuitenkin hajota esim. sirutuskohdan vamman tai kirurgisen toimenpiteen takia. Eläinlääkärin tulisi tarkistaa jokaisella toimenpidekäynnillä eläimen mikrosiru ja todentaa sirun ja eläimen omistajan tiedot ja omistusoikeus.

Siru ei sisällä omistajan yhteystietoja

Ilman rekisteröintiä sirusta ei ole mitään hyötyä, kun siru itsessään sisältää vain numerosarjan. Kun eläin on tunnistemerkitty, se on heti rekisteröitävä johonkin tietokantaan. Tämä estää esimerkiksi mahdolliset väärinkäytökset eläimen katoamistilanteessa. Rekisteröitäessä kantaan ilmoitetaan sirunumero ja siihen liitetään omistajan yhteystiedot. Eläin on hyvä rekisteröidä useampaan kantaan, jolloin omistaja löytyy varmemmin ja nopeammin. Löytöeläinkodit yms. pääsevät joihinkin tietokantoihin ympäri vuorokauden, kun taas toisiin saa yhteyden vain virka-aikana.

Rekisteröinnin yhteydessä täytetty paperi kannattaa laittaa talteen terveyskortin tai rekisterikirjan väliin yhden sirunumerotarran kera. Muut tarrat on hyvä säilyttää siltä varalta, jos hankit lemmikillesi passia. Myös tieto siitä mihin rekisteriin siru on rekisteröity, kannattaa tallettaa samaan paikkaan. Tämä tieto on tärkeä, sillä rekisterien tietojen ajantasaisuus on aina lemmikin omistajan vastuulla.

Suomessa on käytössä neljä rekisteriä, joista kuka vaan voi tarkastaa onko eläimen siru rekisteröity. Rekisterien omistajatietoihin pääsevät käsiksi vain rekisterien haltijat, jotka päättävät keille ja millä ehdoin omistajatieto luovutetaan. Sirunumeroa tulee kohdella kuin omaa henkilötunnusta, sillä sirunumerolla voit varmentaa varmasti, että kyseessä on juuri sinun lemmikkisi, kun haet sitä löytäjältä.

Siruhaku.fi palvelun tietokanta perustuu lemmikkejä mikrosiruttavien eläinklinikoiden tietokantoihin. Palvelu on kaikkien löytöeläinten löytäneiden vapaassa käytössä maksutta 24 tuntia vuorokaudessa. 

Turvasiru.fi on eläinsuojelutyötä tukeva kaupallinen palvelu. Rekisteröinti maksaa 20 euroa / lemmikki. Hakutoiminto on maksuton 24/7. 

Kennelliiton mikrosirurekisteri on koirien oma mikrosirurekisteri.

Kissaliiton mikrosirurekisteri sisältyy Omakissa-järjestelmään ja on maksuton kaikille rotu- ja kotikissoille. Kissaliiton sirurekisteriin liittyviin puheluihin vastataan toimiston puhelinajan puitteissa arkipäivisin klo 12-14. Muina kellonaikoina ja viikonloppuisin palvelu toimii sähköpostitse osoitteella mikrosirut(ät)kissaliitto.fi

Kaikki Suomen Kissaliiton alaiset kasvattajat rekisteröivät pennut ennen luovutusta Omakissaan. Valtaosa Kissaliiton sirurekisterin tiedoista lisätään suoraan eläinklinikoiden lähettämistä mikrosiruskorteista, joita tilauksesta toimittaa eläinlääkäreille ja Kennelliiton hyväksymille tunnistusmerkitsijöille veloituksetta pitkäaikainen yhteistyökumppani Pharmaxim. Eläinklinikat voivat toimittaa tiedon myös sähköisesti ProvetNet -eläinlääkäripalvelun kautta suoraan Omakissaan. Tämä edellyttää kissan omistajan suostumuksen.

Miljoona Mikrosirua -projekti

Projektin kohderyhmä on kennelnimettömät kissat ja koirat. Sirun saa halutessaan myös fretille tai vaikka minipossulle. Projekti on lähtenyt liikkeelle 2017, kirjaimellisesti, pienen porukan halusta tehdä konkreettista työtä eläinten hyväksi. Projekti toimii vapaaehtoisvoimin ja harrastuspohjalta. Siruttajat ovat sitoutuneet yhteiseen sopimukseen: pyrkimys on kattaa kulut, ei tehdä varainhankintaa. Tavoitteena on yhteistyökumppanien avulla tarjota mikrosiru ja sen rekisteröinti edullisesti. Siruja ovat lahjoittaneet esimerkikksi kunnat, yritykset ja yhdistykset. Lemmikin omistajalle vaivaton ja edullinen sirutus auttaa pääsemään lähemmäs ideaalitilannetta, jossa jokaisella lemmikillä olisi mikrosiru. Myös kaneilla ja kilpikonnilla.

Sirutustapahtumia järjestetään ympäri Suomen vähintään pari kertaa kuussa ja ne toimivat ilman ajanvarausta ja käteismaksulla. Eläinlääkärin kouluttamat siruttajat vastaavat sirutuksesta ja sirutiedot tallennetaan rekisteriin. Tiedot rekisteröidään tietoturvalliseen Siruhaku.fi-rekisteriin, sillä se on tällä hetkellä ainoa suomalainen rekisteri, joka pystyy yhdistämään lemmikin löytäjän ja omistajan 24/7 ilman välikäsiä. Tämä tietysti vain, jos omistajatiedot ovat ajan tasalla.

Miljoona mikrosirua -projektin tulevat sirutustapahtumat löytyvät projektin kotisivuilta ja Facebook-ryhmästä.

SIRUTUKSEN ABC

  • Jo pennulle kannattaa hankkia siru, sillä tunnistesirun pitäisi kestää eläimen koko eliniän.
  • Sirun pistäminen voi hieman sattua, mutta itse sirusta ei ole lemmikille haittaa
  • Kohtele lemmikkisi sirunumeroa kuin omaa sosiaaliturvatunnustasi.
  • Siru kannattaa rekisteröidä useampaan kuin yhteen mikrosirurekisteriin.
  • Pidä yhteystietosi rekistereissä aina ajan tasalla. Puhelinnumero on tärkein.

MIKROSIRU

“Mikrosiru on pieni (kooltaan noin Ø1.4*8.5 mm) ampulli, jonka sisään on suljettu elektronisia osia. Ampullin päällä oleva kerros mahdollistaa sirun kiinnittymisen kudoksiin muodostaen sidekudoskapselin.”

Teksti Julianna Hautoniemi

Lähteet

https://www.kissojenkatastrofiyhdistys.net/tunnistemerkinta/

http://www.siruhaku.fi/

https://turvasiru.fi/

https://www.miljoonamikrosirua.fi/

Miljoona Mikrosirua -projektin osalta on lisäksi haastateltu Katri Puustista

www.kissakas.fi/10-kysymystae/177-10-kysymystae-ja-vastausta-kissojen-sirutuksesta

https://www.kissaliitto.fi/terveys/mikrosirut

https://www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/tunnistusmerkinta/mikrosiru

Lähteisiin on viitattu 10.2.2019

Artikkeli on alun perin julkaistu Pyhä Birman kissa ry:n jäsenlehdessä, numerossa 1/2019.

Omakissan julkisessa näkymässä (http://kissat.kissaliitto.fi) on mahdollista hakea kissoja myös sirunumerolla. Omistajien yhteystiedot eivät koskaan ole julkisia eli ne saa aina vain suoralla yhteydenotolla niissäkin tapauksissa, että sirutieto julkisesta hausta löytyy.

kissan turvasiru

Siruhaku.fi -palvelussa voit leikkiä kissasi löytäjää. Näin tarkistat, löytyykö kissasi vähintään yhden eläinklinikan tietokannasta.

kissan turvasiru siruhaku

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.