kissa autossa, kissa kävelyllä, kissa matkustaa, kissa mökillä, kissa ravintolassa, kissa reppureissaa, kissa saaristossa, kissa ulkoilee, kissan kansallispuistossa, kissan reppu

MATTIKATIN MATKASSA

kissa ulkoilee kissan valjaat 

Matti FI* RockyHill´s Natchez muutti meille helmikuussa 2021. Olimme jo pitkään halunneet kissan perheenjäseneksemme ja pohdinnan jälkeen päädyimme norjalaiseen metsäkissaan. Minulla on ollut maatiaiskissa Hemuli, joka nukkui pois 22-vuotiaana ja useamman kissattoman vuoden jälkeen kissakuume oli jo kova. Meille oli selvää jo ennen Matin muuttoa, että haluamme retkeillä ja matkailla hänen kanssaan, jos hän ei koe sitä epämiellyttäväksi. Puolen vuoden aikana olemmekin nähneet ja touhuilleet porukalla vaikka mitä!

kissa ulkoilee kissa matkustaa

Matin muutettua meille aloimme parin päivän jälkeen totuttamaan häntä valjaisiin. Ensin valjaat olivat muutaman päivän lattialla tutkittavana ja sitten harjoittelimme valjaiden kanssa olemista sisällä. Se sujuikin niin hyvin, että siirryimme ulos tutkimaan maailmaa. Nykyään Matti juoksee ovelle – kotona, mökillä tai reissussa – kun näkee valjaat. Ulkoilemme Matin kanssa lähes joka päivä, hän on siis erittäin innokas ulkoilija. Talvella ja keväällä kävimme retkeilemässä luontopoluilla. Kävimme Matin kanssa ensimmäisellä kunnon retkellä Leivonmäen kansallispuistossa maaliskuussa. Siellä on kivoja lyhyitä reittejä, jotka sopivat hyvin kissan kanssa kuljettavaksi. Tosin aukealla suolla oli niin kova tuuli, että Mattia pelotti ja hän siirtyi suon yli turvallisesti repussa. Ja reppu onkin kätevä, jos tulee väsy tai pelottava tilanne, siellä on turvallista matkustaa. Jos on Keski-Suomessa päin, niin kannattaa käydä Konneveden ja Hankasalmen rajamailla Häähninmäellä. Korkealta Häähninmäen tuvalta avautuu komeat maisemat, ihmeteltävää riittää kissalle ja palvelijalle. Kesällä emme retkeilleet kovien helteiden vuoksi. Matti ulkoili iltaisin mökillä sekä kotipihassa lähinnä makaillen ja tarkkaillen menoa.

kissa ravintolassa kissa matkustaa kissan kanssa matkalla kissan kanssa matkalla kissa matkustaa

Matti kulkee meidän mukana lähes kaikkialle. Matkustelu ja liikkuminen täytyy toki tehdä tassukansalaisen ehdoilla ja matkalla päiviä ei kannata aikatauluttaa kovin tiiviiksi. Matti syö enimmäkseen raakaruokaa ja alammekin lisäämään teollisen ruoan määrää muutama päivä ennen reissua, että ei tule niin kovaa järkytystä ruokavalion muutoksesta. Pakastimet kun ovat harvinaista herkkua retkillä. Kun lähdemme porukalla reissuun ja edessä on useampi tunti autossa matkustusta, emme lähde kotoa tai jatka matkaa ennen kuin Matti on syönyt ja käynyt vessassa. Hän ei ole toistaiseksi suostunut asioimaan vessassaan sen ollessa auton takakontissa eli Matti haluaa vessarauhan! Matkakohteeseen saavuttaessa varmistamme ensin, että huoneen ikkunat ovat kiinni, ennen kuin päästämme Matin tutkimaan huonetta. Keräämme myös mahdolliset särkyvät ja syötävät tavarat piiloon.

Ensimmäisen hotellireissun teimme Järvisydämeen keväällä. Siellä kävimme Matin kanssa ulkoilemassa, söimme hyvin ja Matti päivysti ikkunalaudalla tarkkaillen maailman menoa. Hotellilomille lähdettäessä kannattaa ottaa huomioon, että majoituspaikalla ei ole välttämättä huoneen oveen lemmikkikylttiä. Sellainen onkin ihan hyvä tehdä itse. Matti vaikutti tyytyväiseltä lomaansa ja ilmoittikin haluttomuudestaan kotiin paluuseen naukumalla puolet kotimatkasta. Pidemmän reissun teimme kesälomalla Turun saaristoon. Olimme ensin yön Turussa ja seuraavana aamuna käänsimme nokan kohti saaristoa. Nauvossa Matti pääsi ensimmäistä kertaa ravintolaan ja se ei ole jäänyt viimeiseksi kerraksi. Matti on jo kokenut ravintoloiden asiakas. Kannattaa siis rohkeasti kysyä voiko kissan kanssa tulla ravintolaan. Yhdessä ravintolassa tarjoilija kertoi, että kissat ovat tervetulleita sisälle, mutta koirat jäävät terassille! Matin ravintolaherkkuihin kuuluu vitamiinijuoma, mallastahna ja lohisoppa eli omilla eväillä mennään.

Autossa Matti matkustaa yleensä omassa turvavyössään, mutta päiväuniaikaan koppa on mieluisampi paikka. Saariston rengastiellä Matti pääsi poikkeuksellisesti syliin etupenkille tähyilemään maisemia ja ihmettelemään lauttamatkoja. Matti ja me suositellaan Saariston rengastietä retkikohteeksi. Kannattaa kuitenkin olla saaristossa vähintään kaksi yötä, että jää aikaa muuhunkin kuin autossa istumiseen. Matkan lopuksi yövyimme vielä Tampereella ihanassa hotelli Lillanissa, jotta ei ollut niin pitkä ajomatka kotiin.

kissan kanssa matkoilla mattikatti matkustaa mattikatti matkustaa kissan kanssa reissussa

Mökkeily on Matille pelkkää seikkailua! Olemme todella paljon mökillä ja siellä Matti pääsee ulkoilemaan paljon enemmän kuin kaupunkiasunnollaan. Matilla on mökillä oma lenkkinsä, joka käydään kiertämässä ainakin kerran päivässä ja sitten hän makailee mökin pihassa ötököitä metsästäen. Alkukesästä Matti harjoitteli suppailua, mutta kesä oli niin kuuma, että häntä ei voinut ottaa mukaan porottavan auringon alle. Keli näyttää nyt enemmän Matin suppailuun sopivalta.

Itseäni ihmetyttää kuinka paljon reissaava kissa herättää huomiota matkoillamme. Matti on saanut paljon uusia kavereita hotellin ja ravintoloiden henkilökunnasta sekä asiakkaista. Myös luontoretkillä riittää ihmettelijöitä ja rapsuttelijoita. Seuraava seikkailu on jo varattuna ja uusia suunnitellaan! Jos haluaa seurata Matin retkiä, niin Matin löytää Instagramista nimimerkillä matti_ _katti. Meiltä voi myös kysellä vinkkejä omiin seikkailuihin ig-tilin kautta ja jos sinulla on meille hyviä vinkkejä, niin kuulemme niistä mielellämme!

Teksti ja kuvat: Leena Parkatti

 Matkalle mukaan:

- valjaat

- kuljetuskoppa / reppu

- raapimislauta

- herkut

- muutama lempilelu

- vessa ja koirankakkapusseja

- lemmikkikyltti

- kampa / harja

- punkkipihdit

- maitohappobakteerit

Ja luontoretkille vettä, kuppi ja nameja.

 

Teksti on alunperin julkaistu Mettis jäsenlehdessä 03/2021.

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.