KISSANKASVATTAJAN VASTUULLISUUS

KISSANKASVATTAJAN VASTUULLISUUS

Vastuullinen kasvattaminen ja kissanhankinta on moniulotteinen käsite. Käytännössä vastuullisuus tarkoittaa lupauksista kiinni pitämistä, lakien, sääntöjen ja arvojen kunnioittamista, luotettavuutta sekä muiden auttamista. Niin kissan kasvatukseen kuin kissan omistamiseen on suhtauduttava vastuullisesti. Mutta miten sitten ensimmäisestä karvaisesta perheenjäsenestään haaveileva osaa valita vastuullisen kasvattajan?

Aloitetaanpa asian tutkiminen tekoälyn avulla. ChatGPT linjaa vastuullisen kissankasvatuksen seuraavasti:

”Vastuullinen kissankasvatus tarkoittaa sitä, että kasvattaja pyrkii huolehtimaan kissojen hyvinvoinnista kaikissa elämänvaiheissa, alkaen astutuksen suunnittelusta ja päättyen kissan luovutukseen omistajalle. Tähän sisältyy monia tärkeitä periaatteita:

1. Terveys ja hyvinvointi: Kasvattajan tulee huolehtia siitä, että molemmat vanhemmat ovat terveitä ja niillä on hyvät perimätiedot. Terveydentilaa tulee seurata säännöllisesti, ja kastraatiota tai sterilisaatiota suositellaan, jos eläin ei ole jalostuskäytössä.

2. Rodun ominaisuudet: Vastuullinen kasvattaja pyrkii jalostamaan kissoja, jotka vastaavat rodun standardeja ja jotka ovat luonteeltaan sopivia perhe-elämään. Samalla tulee huomioida, ettei jalosteta liikaa kapea-alaisiin perimän piirteisiin, jotka voivat johtaa perinnöllisiin sairauksiin.

3. Eettisyys: Kasvattajan on oltava eettinen niin eläinten kuin asiakkaidenkin suhteen. Eläinten hyvinvointia ei saa vaarantaa kasvatuksessa, ja kastraatio ja sterilisaatio ovat tärkeitä käytäntöjä, mikäli jalostukseen aiottu yksilö ei siihen sovi.

4. Sosiaalistaminen ja kasvatus: Kissat tulee kasvattaa sosiaalisesti hyvin sopeutuneiksi, eli ne ovat tottuneet ihmisiin, ääniin ja mahdollisesti muihin eläimiin jo ennen uuteen kotiin siirtymistä. Tämä parantaa kissojen elämänlaatua ja helpottaa niiden sopeutumista uuteen ympäristöön.

5. Luovutus ja sopimukset: Kissat luovutetaan vastuullisesti vain niille, jotka ovat valmistautuneet ja sitoutuneet tarjoamaan eläimelle hyvän kodin. Kasvattajan tulee tarjota tukea ja neuvoja kissan omistajille, ja usein käytetään sopimuksia, joissa sovitaan muun muassa eläimen hoitoon ja mahdollisiin terveysongelmiin liittyvistä asioista.

Vastuullinen kissankasvatus on siis kokonaisvaltaista huolenpitoa, joka huomioi eläinten tarpeet sekä eläinten että omistajien hyvinvointia.”

Teköälyn mukaan vastuullinen kissankasvatus alkaa astutuksen suunnittelusta ja päättyy luovutukseen. Totta onkin, että pennun luovutuksen jälkeen moni asia ei enää ole kasvattajan käsissä, mutta itse näen luovutuksen jälkeisen, kissan elinikäisen, tuen vielä tärkeämpänä kuin luovutushetkellä ja ennen sitä annetun ohjeistuksen. Silloin asiat konkretisoituvat uudelle kissanomistajalle ja hyväkään valmistautuminen ei välttämättä auta kaikissa tilanteissa. Myös kontaktin pysyminen pentukoteihin on rodun terveyden kannalta tärkeää ja vastuullinen kasvattaja on kiinnostunut lemmikiksikin luovutetun kasvattinsa terveystilanteesta – ja kiitollisena ottaa vastaan kodilta tulleen tiedon kissan mahdollisista vaivoista sekä usein tämän tiedonkulun myös sopimuksin varmistaa.

Vastuullinen kasvattaja myös tutustuu tuleviin pentukoteihin huolella, samoin pentujen luonteisiin ennen luovutuspäätöstä, jotta oikea koti ja pentu kohtaisivat parhaalla mahdollisella tavalla yhdessä molemminpuolisen tunteen kanssa tulevan yhteistyön sujuvuudesta.

Suomen Neva Masquerade Kissat ry:n kasvattaja:

-          omaa FIFén hyväksymän kasvattajanimen ja rekisteröi pennut FIFéen

-          noudattaa Suomen Kissaliitto ry:n kasvatussääntöjä

-          käyttää jalostukseen ainoastaa terveiksi todettuja yksilöitä sisältäen FeLV, FIV ja veriryhmämäärityksen. Pennunostajan on hyvä myös kysyä vanhemmille tehdyistä sydän- ja munuaistutkimuksistä sekä tutustua suvun osalta vaikkapa Pawbeds -tietokantaan tai Kissaliiton Omakissassa näkyviin terveystietoihin.

-          antaa totuudenmukaista tietoa pentujen, sukulinjan ja rodun terveystiedoista parhaan tietonsa mukaan

-          luovuttaa pennut aina rekisteröityinä (nykyään sähköinen rekisterikirja käytössä, paperinen pyydettäessä), tunnistusmerkittyinä, eläinlääkärin tarkastamina (todistus!) ja rokotettuina kirjallisen sopimuksen kera

Lisäksi vastuullinen kasvattaja tai siitosuroksen omistaja:

-          Osaa kertoa (ja kertoo mielellään!) rodusta, pentujen vanhemmista ja tuntee rotumääritelmän, jota vastaan suunnittelee yhdistelmiä

-          On pohtinut omia kasvatusperiaatteitaan ja tavoitteitaan

-          Käyttää jalostukseen vain hyväluonteisia kissoja

-          Tutustuu huolella jalostuskissojensa taustoihin eli on perehtynyt kissojen sukutauluihin ja pohtii yhdistelmiä rodun monimuotoisuuden, terveyden tukemisen ja tyypikkyyden kannalta. Ei hanki jalostukseen kissaa epäilyttävistä olosuhteista ulkomailtakaan.

-          Huolehtii jalostuksessa olleiden vanhempien kissojen sydänultraamisesta ja muista terveystutkimuksista myös myöhemmällä iällä.

-          Päästää pennusta haaveilevan tutustumaan kotiinsa ja kissoihin ennen lopullista luovutuspäätöstä

-          Antaa kissojaan jalostuskäyttöön vain yhdistelmiin, joissa yllä mainitut asiat ja omat periaatteensa toteutuvat

-          Huolehtii pentujen ja emon hyvinvoinnista mm. puhtauden ja korkealaatuisen ruoan muodossa ja totuttaa pennut käsittelyyn ja sosiaaliseen ympäristöön ennen luovutusta

-          Ei päästä kissojaan ulkoilemaan vapaasti tai kontaktiin vapaasti ulkoilevien kissojen kanssa. Ei luovuta pentua vapaana ulkoilevaksi

-          Huolehtii, ettei sieni-infektio tai loiseläimet pääse leviämään kissalassa / sen ulkopuolelle

-          Kertoo tulevalle kodille kissan omistamiseen liittyvästä vastuusta ja velvollisuuksista eikä luovuta pentua, mikäli tulee tunne, ettei koti voi näistä selviytyä

-          On valmis hoitamaan pentuja ohi luovutusiän, mikäli sopivaa kotia ei löydy sekä auttamaan uuden kodin löytymisessä kasvatilleen, mikäli koti joutuu kissasta luopumaan

-          Varmistaa, ettei luovutettu pentu päädy vääriin käsiin ja jatkuvan pennutuksen uhriksi huonoihin olosuhteisiin. Paras tapa varmistaa tämä on tutustua tulevaan kotiin huolella ja steriloida / kastroida lemmikkipennut. Varhaissteriloinnilla ja -kastroinnilla on myös paljon muita kissan ja kodin hyvinvointia tukevia näkökulmia. Pennut esimerkiksi toipuvat leikkauksesta aikuisia nopeammin.

-          Kertoo realiteetit rehellisesti. Kukaan voi luvata koko elämänsä terveenä pysyvää kissaa.

-          Harkitsee tarkkaan pennun luovuttamista allergiseen kotiin

Kallis harrastus?

Kyllä, vastuullinen kasvattaminen on hyvin kallis harrastus eikä yhtäkään pentuetta voi lähteä suunnittelemaan heppoisin perustein tai voiton kiilto silmissä. Pennun hintaa selittävät jalostustestien, mahdollisten keisarinleikkausten ja muiden eläinlääkärikäyntien, vakuutusten, laadukkaan ruoan ja hiekan sekä siitosuroksen lainaamisen kustannukset. Myös geenipohjan laajentaminen hankkimalla uusia jalostuskissoja ja huolehtimalla, ettei samat yksilöt tuota useita pentueita nostaa kustannuksia. Usein ajatellaan, että pentujen kanssa touhuaminen on vain mukavaa ja rentouttavaa ajanvietettä, mutta koko pentuajan kasvattajan mieltä painaa suuri vastuu ja huoli, joka jatkuu myös luovutuksen jälkeen. Vastuullinen kissankasvattaja tekee hurjasti työtä rakastamansa rodun eteen. On hienoa, että neva masquerade -rodun alkuajoista lähtien Suomessa on testattu suhteellisen tunnollisesti jalostuskissoja ja samoin suhteellisen vilkkaan tuonnin ja suunnitelmallisuuden avulla pidetty huolta rodun geenipohjasta – toivottavasti näin tulee olemaan jatkossakin rodun suuresta suosiosta ja sen tuomista lieveilmiöistä huolimatta.

Hyviä kysymyksiä tulevalle pentukodille kasvattajalta kysyttäväksi (ja kasvattajalle pohdittavaksi):

-          Miksi kasvatat / jalostat juuri tätä rotua?

-          Mitä tiedät vanhemmista ja niiden taustoista?

-          Miten valitset jalostuskissat ja yhdistelmät?

-          Mihin jäsenyhdistyksiin kuulut?

-          Voinko tutustua sinuun ja kissoihisi etukäteen vaikka näyttelyissä?

-          Pääsenkö tutustumaan pentuihin huolellisesti ennen hankintapäätöstä?

-          Pääsenkö näkemään emokissan ja muita rodun edustajia?

-          Mitä haluaisit tietää tulevasta kodista?

-          Mitä ruokaa annat pennuille ja miksi?

-          Miten sosiaalistat pentuja ensimmäisten viikkojen / kuukausien aikana? Ja toisaalta, miten varmistat, etteivät pennut rasitu liikaa vierailuista, muista kotieläimistä, äänistä jne.. ja miten uudessa kodissa sosiaalistamista tulisi jatkaa?

-          Mistä saan apua jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaisesti?

-          Mitä pentu maksaa ja mitä hintaan sisältyy?

-          Saanko tulla tutustumaan pentuihin vielä uudelleen tutustuakseni niihin paremmin?

Hyödyllisiä linkkejä:

-        Suomen Kissaliitto ry:n kasvatussäännöt: https://www.kissaliitto.fi/kasvatus, https://www.kissaliitto.fi/wpolku/media/2025/01/Rekisterointisaannot-31122024-2.pdf

-        Pawbeds -tietokanta: https://www.pawpeds.com/db/?p=sib

-        Omakissa: https://kissat.kissaliitto.fi/kissat.aspx

-       Vapaanaulkoilun haittoihin kissan terveyden kannalta voi tutustua vaikka tämän blogikirjoituksen muodossa: https://www.dewinblogi.fi/2020/06/kissan-vapaana-ulkoilun-haitat.html

-       Varhaiskastraatio / -sterilisaatio: https://www.kek.fi/tietopankki/kissojen-varhaisleikkauksesta/#:~:text=Varhaisleikkaus%20on%20hyv%C3%A4%20tapa%20ehk%C3%A4ist%C3%A4,leikataan%2C%20se%20on%20sitten%20leikattu

-       Kasvattajat: https://www.suomennevat.net/kasvattajat/

Kasvatuksen tavoiteohjelma: https://www.kissaliitto.fi/wpolku/media/2023/03/KTO_SIBNEM_04122022.pdf




Teksti ja kuvat: Heli Holma (https://www.nevat.fi/)

Artikkeli on alunperin julkaistu Suomen Neva Masquerade Kissat ry:n jäsenjulkaisussa 1/2025

 

Takaisin blogiin

Kirjoita kommentti

Huomaa, että kommenttien täytyy olla hyväksytty ennen niiden julkaisemista.