design kissapuu, ekologisuus, helppo koota, isot kissat, kestävät materiaalit, kissan kiipeilypuu, kissan raapimispuu, kissapuu, lattiasta kattoon, räätälöitävyys, tukeva kiipeilypuu

TUKEVASTI KIIPEILLEN JA RAAPIEN


tukeva kissan kiipeily ja raapimispuu

Kissapuun verkkokauppa kysyi tammikuussa 2019 uutiskirjeensä tilaajilta ja fb-ryhmänsä seuraajilta mielipidettä ”Mitkä ominaisuudet kissan kiipeily- ja raapimispuussa ovat tärkeitä?” Vastaajia pyydettiin valitsemaan 3-5 tärkeintä ominaisuutta, jotka ovat oleellisia kiipeily- ja raapimispuun hankinnassa. Olennaisimmat ominaisuudet pyydettiin valitsemaan seuraavista vaihtoehdoista:

a) Ulkonäkö & sopivuus omaan sisustukseen

b) Mahdollisuus valita puun materiaalit (puu, köysi & huopa)

c) Mahdollisuus valita puun tasojen määrä & niiden paikka

d) Tasojen irrotettavat & pestävät pehmusteet

e) Pitkäikäisyys, ekologisuus & mahdollisuus vaihtaa kuluvien osien materiaalit (huopa, köysi)

f) Hinta

g) Puun tukevuus kissan kiipeillessä

h) Kokoamisen helppous

i) Mahdollisuus vaihtaa puun paikkaa asunnossa (ei kiinteä kiinnitys)

j) Puun koko (paljonko tilaa puu vie asunnossasi)

k) Monipuoliset maksuvaihtoehdot verkkokaupassa (verkkopankki, luottokortti, lasku tai maksu erissä)

l) Nopea toimitus verkkokaupasta

m) Muu asia, mikä?

kiipeilypuun valinta

Vastauksia saapui kaikkiaan 101 kappaletta. Kissan kiipeily- ja raapimispuuta hankittaessa tärkeimpinä ominaisuuksina pidettiin seuraavia asioita, sijat 1-5:

1. Puun tukevuus kissan kiipeillessä

Tämä ominaisuus sai ylivoimaisesti eniten mainintoja (yhteensä 70 vastaajaa) ja myös 1. sijamainintoja toiseksi eniten (tärkein tekijä 19 vastaajalle). ”Puun tukevuus” ominaisuutta pidettiin kaiken kaikkiaan tärkeänä; se sai eniten mainintoja myös sijoilla 2.-4.

2. Pitkäikäisyys, ekologisuus & mahdollisuus vaihtaa kuluvien osien materiaalit 

Tätä ominaisuutta pidettiin toiseksi tärkeimpänä (yhteensä 44 vastaajaa). 1. sijamainintoja tämä ominaisuus sai yhtä paljon kuin ”mahdollisuus valita puun materiaalit (puu, köysi & huopa)”.

3. Ulkonäkö & sopivuus omaan sisustukseen 

Tämä ominaisuus sai eniten 1. sijamainintoja eli 28 vastaajalle tämä oli tärkein tekijä. Ulkonäkö-kriteeri sai kuitenkin vähemmän ääniä yhteensä (34 vastaajaa) kuin tukevuus tai kestävyys.

4. Hinta

Neljänneksi tärkein ominaisuus yhteensä= 33 vastaajaa. Tämä kriteeri sai vain yhden 1. sijamaininnan, mutta sijoittui 2. tai 3. sijan maininnoissa kolmannelle sijalle. Yhtä tärkeänä ominaisuutena pidettiin ”tasojen irrotettavat & pestävät materiaalit”.

5. Tasojen irrotettavat & pestävät pehmusteet

Tätä ominaisuutta piti tärkeimpänä 10 vastaajaa ja yhteensä mainintoja tuli 30 kpl.

Seuraavaksi tärkeimpinä hankintaan vaikuttavina ominaisuuksina pidettiin ”mahdollisuutta vaihtaa puun paikkaa asunnossa (ei kiinteä kiinnitys) sekä ”mahdollisuutta valita puun tasojen määrä & niiden paikka”. Vähiten tärkeänä pidettiin nopeaa toimitusta verkkokaupasta eli kissaihmiset pystyvät suunnittelemaan hankintansa hyvissä ajoin etukäteen.

Kyselyn tulokset vahvistivat kissapuulaisten näkemystä hyvästä kiipeily- ja raapimispuusta. Kissapuu syntyi omasta tarpeesta. Markkinoilta ei löytynyt sellaista puuta, jollaisen me itsellemme omaan olohuoneeseen halusimme. Kissan hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että se pääsee toteuttamaan lajityypillistä toimintaa eli kiipeämään ja huoltamaan kynsiään; ja on ensisijaisen tärkeää, että puu on tukeva ja kestää vantterammankin kissan menossa. Samalla kissan kiipeily- ja raapimispuu voi olla tyylikäs sisustuselementti ja olohuoneen katseenvangitsija. Kissapuukin voi olla muotoilua ja designia; kissasi elegantti lempipaikka, joka kestää katseita ja aikaa. Ekologisuus tuotesuunnittelussa on tänä päivänä itsestäänselvyys. Kissakin kiintyy pitkäikäisiin, uudelleen verhoiltaviin huonekaluihin. Kissa on luontaisesti viisas luonnon ja ympäristön ystävä.

SIJAJÄRJESTYSMAININNAT

1. Ulkonäkö & sopivuus omaan sisustukseen

2. Puun tukevuus kissan kiipeillessä

3. Jaettu sija: a) Mahdollisuus valita puun materiaalit (puu, köysi & huopa)

b) Pitkäikäisyys, ekologisuus & mahdollisuus vaihtaa kuluvien osien materiaalit (köysi, huopa)

5. Tasojen irrotettavat & pestävät pehmusteet

 

Teksti Satu Suhonen

Artikkeli on alun perin julkaistu Pyhä Birman kissa ry:n jäsenlehdessä, numerossa 2/2019 (kesäkuu).

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.