KISSAPUU-KAUPAN ARKEA JA ARVOMAAILMAA

KISSAPUU-KAUPAN ARKEA JA ARVOMAAILMAA

Tekstin lyhennelmä on julkaistu Mettis-lehdessä 2/2024. Nyt poikkeuksellisesti julkaistaan koko teksti ja oma kirjoituksemme Vieraskynä-blogissa. 

MITEN KAIKKI SAI ALKUNSA

Kissapuun verkkokauppa avattiin 28.9.2017 (päivää ennen käsileikkaustani), joten syksyllä on tiedossa 7-vuotissynttärit. Monenmoista on kuluneisiin vuosiin mahtunut, joista ehdottomasti hienoin asia on moneen ihanaan kissaihmiseen ja kissaan tutustuminen niin kotimaassa kuin ulkomailla. Arvomaailma, jolla lähdettiin liikkeelle, on entisestään vahvistunut ja syventynyt.

Olen ollut aivan tavallinen kissanomistaja vuodesta 1995. Vuosien varrella kolmen kissan käytössä on tullut testattua niin kotimaisia kuin ulkomaisia kissan kiipeily- ja raapimispuita. Kun oltiin taas siinä tilanteessa parin vuoden jälkeen, että silloinen kiipeilypuu oli tullut elinkaarensa loppuun, googlasin, etsin ja kolusin markkinoita. Mistä löytyisi kiipeilypuu, joka täyttäisi kissojen raapimis- ja kiipeilytarpeen, ja olisi samalla laadukas, kestävä, tukeva ja veisi vähän tilaa? Olin useasti saanut kuulla, että puut vievät valtavasti tilaa ja hallitsivat olohuonetta. Täysin totta, eikä mikään niistä istunut sisustukseen, vaikka design-sisutuskodissa emme asukaan. Ja ne plyysikankaat, joita ei voinut irrottaa pesuun. Useammin kuin kerran tuli todistettua pelottava näky, kun kissa puun kera kaatui villimmässä menossa.

Koin tuskaisena myös sen, kun toimitus saapui, laatikossa oli kasa osia, joista epämääräisten tai vaikeaselkoisten ohjeiden kanssa piti saada koottua tuotekuvassa näkyvä tuote. Usein joku ruuvi tai reikä puuttui tai tarvittiin monet aivot pähkäilemään monimutkaista mekaniikkaa tangon pingottamiseksi lattiasta kattoon.

Samoihin aikoihin seurasin sivusta hiljattain verkkokaupan perustaneen ystäväni tekemistä. Mieleen hiipi ajatus: voisiko kissan kiipeilypuu olla tyylikäs sisustukseen sopiva räätälöitävä huonekalu? Miksi en ryhtyisi valmistamaan tuotetta itse ja perustaisin verkkokaupan? Pulma: miten toimistotöitä tehnyt naisihminen, jolla ei ole ollut koulussa edes puu- ja metallikäsitöitä valinnaisena, voisi ryhtyä valmistamaan puita? Ei ollut työkalujakaan. Ystäväni kautta tutustuin muotoilijapuuseppään, joka innostui ideasta. Ryhdyimme kehittämään tuotetta keväällä 2017. Kesän aikana Sissi ja Smirre joutuivat toimimaan eri prototyyppien testikiipeilijöinä. Nyt vuosien saatossa tuotteesta on asiakaspalautteen myötä saatu kehitettyä omasta ja monien muidenkin mielestä oiva tuote. Tähdet olivat tuolloin keväällä 2017 kohdillaan, ukkini sanonta piti paikkansa: asioilla on taipumus järjestyä. Jaakon ja minun yhteistyönä syntyi kissan kiipeily- ja raapimispuu, joka on tukeva ja jonka pystyy yksin kokoamaan, eikä poraa tarvita. Kissapuu, joka kestää katseita ja aikaa. Ja on mahdollisimman ympäristöystävällinen.

Löytyi myös verhoilija Alina, jonka kanssa suunniteltiin kissapuun nukkuma-alustat. Sopiva kangas löytyi Borås Cottonilta Ruotsista. Taitava Alina siirtyi Kuusivaaralle verhoilemaan Aalto-huonekaluja, joten nykyisin kaikki Kissapuun tekstiilit valmistaa Matleena.

Ensimmäistä digimarkkinoinnin tutkintoa lähdin suorittamaan alkuvuodesta 2018, toisella tutkinnolla 2019-2020 halusin vahvistaa osaamistani. Olen elävä esimerkki siitä, että yli 50-vuotias voi oppia uusia asioita monella saralla: verkkokaupan pystyttäminen (kyllä, Vilkkaan poikien ja kaverien avustuksella sain ensimmäisen kaupan tehtyä), some-markkinointi, logistiikka, tuotanto jne. Toki kaikesta aiemmasta työkokemuksestani oli hyötyä. Alusta alkaen oli selvää, että pitää tähytä ulkomaillekin, koska Suomi markkina-alueena on pieni.

TOIMINTAAMME OHJAAVAT PERIAATTEET

1. Ajaton design, toiminnallisuus & ympäristöllinen vastuu

Tuote täytyy tehdä kestämään aikaa, joten sen muotoilun on oltava yksinkertaisen ajaton ja selkeä, materiaalien kestäviä. Kaikkien osien on yhdisteltyinä muodostettava yhtenäinen kokonaisuus. Kun tilausvaiheessa asiakkaan on mahdollista räätälöidä Kissapuun kokoonpano ja valita materiaalit omaan kotiin parhaiten sopivaksi, pitenee sisustuksellisen ja huonekalunomaisen tuotteen elinikä. Kuluvat osat, huopa ja köysi siis, pitää voida vaihtaa. Nämä löytyvät verkkokaupastamme varaosina. Verhoillaanhan tuoleja ja sohviakin. Ja jos huonekorkeus muuton myötä muuttuu, riittää, kun asiakas hankkii uuden tangon yläpään. Koko puuta tai tankoa ei tarvitse uusia.

Alkuvaiheessa jopa ELY-keskuksessa kysyttiin, että kannattaako valmistaa tuote, joka kestää kauan, eikä uusintaostoksia tule. Vastasin usein vastakysymyksellä: eikö kaikki tuotteet tulisi valmistaa kestämään kauan, onko meillä varaa muuhun? Vastuullisuus on noussut arvoonsa, eikä samaa kysymystä kukaan enää (kehtaa) kysyä.

Kaikki materiaalit eli puu, köysi, metalli ja tekstiilit (Börås Cottonin kangasta lukuun ottamatta), tulevat kotimaasta tai kotimaisilta toimittajilta. Muovi- tai pahviosia ei ole. Metallitanko on ruosteenestokäsitelty ja käytännössä ikuinen, mutta kierrätettävissä, kuten puiset tasot ja nukkuma-alustat. Laadukkaat materiaalit kestävät käytössä ja ovat jo sellaisenaan ekologisempia. Omalta osaltamme pyrimme vähentämään kertakäyttökulttuuria ja ympäristön kuormitusta.  Kaikki raaka-aineet pyritään käyttämään mahdollisimman tarkasti. Esim. pakkausmateriaalit uusiokäytetään, ja myös muiden yrittäjien pakkausjäte (kuten verhoilijan pahvirullat) hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan.

Metallitanko oli kestävyytensä näkökulmasta ainoa tukeva ja järkevä vaihtoehto. Pitkä tanko tosin aiheuttaa logistisia haasteita eritoten ulkomaankaupassa, mutta puutanko painaisi vieläkin enemmän. Usein ihmetellään voiko kapea tanko olla kissoille mieluisa, mutta on se. Luulen, että ajatus, että kissat kaipaavat paksun tangon, johtuu pitkälti siitä, että yleisesti markkinoilla on paksumpia tolppia, koska ne on tehty kartongista tai muoviosista, jolloin pinta-alaa täytyy kestävyyden vuoksi olla enemmän. Kiipeäväthän kissat ulkoillessaankin puiden kapeille oksille. Ihmisetkin tankotanssivat kapeilla tangoilla.

Kuulun 60- & 70-luvulla syntyneeseen sukupolveen, joka vaurastumisen myötä on tottunut ostamaan jatkuvasti kaikkea uutta, koska on totuttu siihen, että aina hankitaan uutta. Kyseessä on totuttu tapa. Koska muutoksen on lähdettävä itsestä, olen tietoisesti ”pysäyttänyt” itseni harkitsemaan tarvitsenko varmasti kyseistä tuotetta, kun olen nähnyt ostoimpulssin herättäneen tuotteen kuvan tai lukenut jostain uutuudesta. Yleensä en tarvitse. Nykyään olen tarkka siitä, että ostan vain laadukasta tavaraa, mieluiten Suomessa valmistettua. Tuen mielelläni pieniä kotimaisia tekijöitä, enkä koskaan kysy alennuksia, koska pienyrittäjänä tiedän, miten kovan työn takana jokainen euro on. Suomalaisen Työn liitolla, jonka Design from Finland-merkin kriteerit Kissapuu-tuotteet täyttävät, on hyvä tutkittuun tietoon perustuva kampanja: jos jokainen suomalainen ostaisi 10 €:lla lisää kotimaassa valmistettuja tuotteita tai palveluita, syntyisi uusia työpaikkoja lisää 10.000. 10 € on vähemmän kuin mitä maksaa ateria lounasruokaravintolassa.

Kissapuusta ei ole ihmisen käyttöön, mutta seinähyllyt ja tikkaat tehtiin sillä ajatuksella, että jos kissa ei jostain syystä hyllyllä viihdy, voi hyllyä käyttää esim. koriste-esineiden, kukkien tai kirjojen säilytykseen (poikkeuksena kissojen suosima iglu-hyllymme). Ei turhia reikiä seiniin. Yleensä kissojen seinäkiipeilyelementtejä ei voi käyttää muuhun tarkoitukseen, eivätkä ne usein ole sisustuksellisesti kovin edustavia. Ruokailutasoista tehtiin sellaiset, että kaikki kotona jo olevat ruokakupit soveltuvat tasoille. Tasoja voi käyttää myös agilityyn. Yksi asiakas lähetti kuvan: mies oli ominut pöydän hedelmätarjoiluja varten.

Vastuullisuus takaraivossa otin vuohentaljat kauppaan, vaikka tiedän eläinmateriaalien herättävän tunteita ja vastustusta. Olen turkistarhauksen vankka vastustaja, mutta luomujuustotilan vuohia ei kasvateta nahkojensa vuoksi. Mutta, kun eläimestä aika luonnollisesti jättää iän tai kuolleena syntymisen vuoksi, olisi hirveää haaskausta ja arvostuksen puutetta heittää pois upeat taljat, joista on iloa niin kissoille kuin ihmisillekin. Ennen vanhaan eläimestä hyödynnettiin kaikki. Ensimmäiset kotiin tuodut taljat ovat edelleen käytössä viidettä vuotta. Talja on mainio tuote myös tuoleilla tai lattialla, koska se luontaisesti hylkii likaa, eikä kerää pölyä – toisin kuin synteettiset materiaalit.

Tupsulelut ovat saavuttaneet kissojen keskuudessa suuren suosion ja aika epeli täytyy mirrin olla, jossa saa kyseisen lelun kappaleiksi. Taljojen ompeleminen nukkuma-alustoiksi vaatii verhoilijalta kärsivällisyyttä ja paksua nahkaa kestävät koneet. Luomujuustotila, josta käymme hakemassa taljat, saa noin 5 € katetta/talja. Me saamme saman verran sen jälkeen, kun noutokustannukset ja valokuvaajan (ammattikuvaaja ottaa jokaisesta taljasta kuvan) palkkiot on laskettu. Valtiolle jokaisesta myydystä tuotteesta maksetaan 24 % arvonlisäveroa (siis neljäsosa tuotteen hinnasta!!). Vastuullisempaa ei kuitenkaan olisi esim. polttaa kauniit taljat ja hankkia niiden sijaan kissojen pedeiksi Kauko-Idässä tuotettuja fleece-petejä, joista pesun yhteydessä irtoaa mikromuovia.

Kissoille hankitaan paljon leluja. Mielestäni niidenkin tulee olla mahdollisimman kestäviä; laatu korvaa määrän. Hanki kotimaassa tehtyjä tai askartele itse, esim. @puusti_ja_berlioz instagram-tilillä (mainintalupa kysytty) on erinomaisia vinkkejä kissan lelujen tekoon. Eniten kissa arvostaa yhteistä aikaa.

2. Sosiaalinen vastuu

Kissapuu tuotteiden tekijät ovat mm. suunnittelun, verhoilun ja puusepäntaitojen ammattilaisia, joille maksetaan asianmukainen palkka tehdystä työstä. Tarjoamme työtä myös useille muille pien- tai yksinyrittäjille, kuten graafiset suunnittelijat, web designer, valokuvaaja, IT-tuki jne., osallistuen kotimaisen hyvinvoinnin luomiseen maksamalla kaikki yritystoimintaan liittyvät maksut ja verot Suomeen.

95 % Suomen yrittäjistä on yksin- tai mikroyrittäjiä, mikä usein unohtuu yhteiskunnallisessa keskustelussa. Työllistämme itsemme ja tarjoamme töitä monille muille. Viime aikoina Kiinan valtion omistama verkkokauppa Temu ja niin ikään kiinalainen Shein ovat tehneet ankaraa markkinointia, ja kauppojen toimintatavat ovat (onneksi!) olleet laajemminkin keskustelussa. Kuulin tapauksesta, jossa nuorelle vaikuttajalle tarjottiin 8.000 € palkkiota kyseisen kaupan pikamuodin esittelystä ja suosittelusta TikTokissa. Ostoksia esitellään somessa. Soisin ihmisten harkitsevan tarkemmin mitä ostavat ja mistä. Jos verkkokaupassa ei ole tietoa omistajista tai he eivät esiinny omalla nimellään, mieti miksi näin on (koskee myös kotimaisia verkkokauppoja).  

Suomessakin on edelleen paljon verkkokauppoja, jotka hankkivat tuotteensa tai raaka-aineensa Kauko-Idästä tai muualta halpojen tuotantokustannusten maista. Jos esim. rannekoru ostetaan 50 sentillä, mutta myydään täällä 40 eurolla, on kate melkoinen. 50 % alennusmyynnissäkin kate on vielä mukava. Esimerkkini on tosi tapaus: lifestyle-tuotteita myyvä menestynyt suomalainen yritys, joka valmistuttaa ja hankkii kaikki tuotteensa näin.

Tuotantokustannusten vertailussa on mahdotonta pärjätä, eikä räätälöivän tilaustuotteen kate muutenkaan ole sama kuin edellisessä esimerkissä. Jos olisi, hinta olisi jotain muuta, ja tällöin entistä harvempi kissa saisi tukevan kissapuun lempipaikakseen. Ymmärrän hyvin ihmisten taloudelliset haasteet, koska mekin kamppailemme jatkuvasti kallistuneiden materiaali- ja muiden kustannusten kanssa (omasta palkasta tinkien). Soisin kuluttajien miettivän näitä asioita enemmän: missä tuote on valmistettu, onko ympäristöasioista pidetty huolta, enhän osta lasten käden työtä. Osta mieluusti EU:ssa valmistettuja tuotteita tai muissa maissa, joissa tiedät vastuullisuusasioista säädeltävän lailla. Jos tuote on kovin edullinen (vaikka olisi Suomessa valmistettu), täytyy raaka-aineiden olla halpoja. Miksiköhän?

Samalla ideologialla kuin vuohentaljat, kaupassamme on afrikkalaisten käsityöläisten valmistamia leluja. Paikan päällä en ole voinut käydä, vaikka sitä on toivottu. Toimittajan kanssa olen keskustellut paljon siitä mitä tekijöille maksetaan ja mitkä ovat heidän työolonsa. Kuvien perusteellakaan ei voi olla täysin varma. Lelujen ostohinta ei ole ”pilkkahinta”, joten toivon, että tekijöille maksetaan asiallisesti. Oma katteemme on rahtien ja tullimaksujen jälkeen mitätön. Mikä parasta: kissat tuntuvat leluista tykkäävän.

Ilokseni olen huomannut erityisesti nuorempien kuluttajien tekevän vastuullista kuluttamista tukevia valintoja, ja ajattelu tuntuu leviävän kaikkiin ikäryhmiin. Kotimaisuutta arvostetaan. Suomessa tehdystä maksetaan työntekijöiden veroeurot, yritysten yhteisöverot ja arvonlisävero meidän kaikkien yhteiseksi hyväksi. Jokainen meistä voi vaikuttaa valinnoillaan. Ja pitäisi. Me kaikki toivomme omaa työtämme arvostettavan, mutta osaammeko arvostaa toisen tekemää työtä?

3. Erinomainen palvelukokemus - kaikille kissakodin asukkaille

Laadukkaan tuotteen lisäksi haluamme palvella ensiluokkaisesti. Tavoitteemme on erinomainen asiakaskokemus tilauksen suunnittelusta tuotteen saavuttua kotiin.

Pari kertaa aiemmassa ”kiipeilypuuelämässäni” jouduin olemaan yhteydessä asiakaspalveluun: mitä tehdään, kun tasosta puuttuu reikä, joka siinä ohjeiden mukaan pitäisi olla tai ruuveja ei ollut riittävästi mukana. Ohje oli: voit palauttaa tuotteen ja saat uuden tilalle. Koska puun purkaminen kokonaan olisi ollut työlästä, kummallakaan kerralla en palauttanut tuotetta, vaan ne olivat käytössä niin kauan kuin kestivät. Mietin myös, että mitä tapahtuu palautettaville tuotteille: myydäänkö ne uudestaan vai menevätkö roskiin?

Jos tilaat Kissapuu-tuotteen, varmistamme puun osalta, että asennus on sujunut hyvin: soitan tai viestittelen kaikille ostaneille asiakkaille kotimaassa, maailmalle lähtee sähköpostia. Jos on ongelmia tangon pystytyksessä, asiakas saa videoklipin. 98 % ei tätä tarvitse, koska asennus on niin helppo. Selkeät ohjeemme ovat saaneet kiitosta. Jos ruuvi puuttuu tai on muuta ongelmaa valmistuksesta johtuen, asia korjataan pikaisesti. Jos asiakas on vahingossa tilannut väärän huonekorkeuden, asia yleensä saadaan korjattua. Ongelma on pitkälti poistunut, koska kauppaan lisättiin pakollisena kysymyksenä huonekorkeustieto, joten ainakin se on vihje, että mitata pitää arvaamisen sijaan.

Asiakkaille soittaminen herättää joissakin kummastusta, mutta 2/3 on ilahtunut soitosta ja saatamme keskustella pidempääkin ”kissa-asioista”.  Mikäs sen mukavampaa. Ihaninta on saada tuotteesta ylistävää palautetta: ”puu on vielä kauniimpi livenä kuin kuvissa”.

Kiitämme asiakkaitamme, myös nelijalkaisia, kuvista, arvosteluista tai somepostauksista pienellä postilla.

Haluan, että asiakkaita palvellaan, kuten toivoisin itseäni palveltavan. Lopulta kyse on kovin pienistä asioista.

4. Kissan arvostuksen & hyvinvoinnin edistäminen

Meidän kaikkien kotona vilistää viiksekkäitä ja hännäkkäitä eläinystäviä. Eläinten aktivointi, lajityypillisen toiminnan mahdollistaminen ja hyvinvointi on meille tärkeää. Kissojen arvostuksen lisääminen on tärkeää, joten teemme yhteistyötä niin eläinsuojeluyhdistysten, mm. Dewi ry, Hesy ry, Kissakummit ry ja Kissojen Katastrofiyhdistys ry kuin rotukissayhdistystenkin kanssa. 

Kaikilla tekijöillä on tosiaan joko kissoja, koiria tai kaneja. Eläinten hyvinvointi on oikeasti tärkeää. Tuemme niin eläinsuojeluyhdistyksiä kuin rotukissayhdistyksiäkin mm. tuotelahjoituksilla tai ilmoitusmarkkinoinnilla tai hankimme tuotteitamme asiakkaitamme varten (3165 € edestä v. 2023). Jokainen Kissapuun ostanut asiakkaamme tietää, että toimituksen mukana tulee eläinsuojeluyhdistyksen kortti tai vuodenvaihteessa kalenteri.

Kosmeettisilla virheillä varustettuja kissapuita on lahjoitettu eri eläinsuojeluyhdistyksille huutokauppoihinsa. Tämä mahdollistaa Kissapuun hankkimisen halvemmalla. Selvää on, että Kissapuun hankinta on iso investointi, mutta pitkässä juoksussa Kissapuu tulee halvemmaksi kuin toistuvat ostokset parin kolmen vuoden välein (puhumattakaan roskan määrästä). Kaupassamme on myös osamaksumahdollisuus. Kauppias maksaa näistä maksuvaihtoehdoista enemmän välityspalkkiota maksunvälittäjille, mutta näin toivomme Kissapuun hankinnan mahdollistuvan useammalle.  Lundia-ajattelun mukaisesti puuhun voi myöhemmin hankkia lisää tasoja. Aluksi voi siis hankkia tangon tai yhden tason. Kissalle tärkeintä on kiipeily-, raapimis- ja venyttelymahdollisuudet ja pääsy korkealle tarkkailemaan ympäristöä. Matalissa (raapimis)puissa tämä ei onnistu.

Kissapuun Vieraskynä-blogissa julkaisemme eläinlääkärien, aktivointikouluttajien ja muita mielenkiintoisia juttuja kissan elämään ja hyvinvointiin liittyen. Kissan kanssa voi mainiosti matkustaa ja kissa voi olla mukana palvelutalovierailuilla. Omien kanaviemme kautta yritämme lisätä tietoisuutta kissan kanssa elämiseen ja hoitoon liittyen.

VIIKKO-OHJELMA

Teen tilauksen pojille 1-2 kertaa viikossa. Aiemmin olimme samoissa tiloissa, mutta verstaan muutettua Naantaliin (oli aiemmin Kaarinassa) totesimme, että logistiikkakumppaneiden vuoksi pakkausvarasto Turussa on tarpeellinen. Lisäksi varastolla säilytetään nukkuma-alustat, lelut jne. Tuotteet lähtevät meiltä Matkahuollon kyydissä kotimaahan ja ulkomaille PostNordin ja GLS:n pyörillä tai Fedexin lennoilla.

Verkkokauppiaan arki pyörii tilaustoimitusten, some- ja muun markkinoinnin, materiaalihankintojen, verkkokaupan ylläpidon, asiakasyhteydenpidon ja taloushallinnan tehtävissä. Erityisesti kansainvälisten asiakkaiden ja kohderyhmän tavoittaminen ja tuotteidemme tunnetuksi tekeminen on haastavaa. Markkinointi maksaa valtavasti, eikä mukana ole ulkopuolisia rahoittajia, vaan kaikki tehdään tulorahoituksella. Sinnikkäästi puskemme eteenpäin. Viime marraskuussa olimme messuilla Tukholmassa. Nyt katse siintää messuille Saksaan.

Uskallan väittää, että työni on melkein parasta maailmassa: saan olla myymässä ja toimittamassa maailman parasta kissapuuta ja muita kissahuonekaluja asiakkaille ympäri maailman, ja olla samalla yhteyksissä niin monen kissanomistajan ja kissansa kanssa. Voiko hauskempaa työtä olla?

 

Verkkokauppias, Kissapuu-yrittäjä Satu ja puusepät Harri, Jaakko ja Jarno

Back to blog

Leave a comment

Please note, comments need to be approved before they are published.