Kissat ovat luonnostaan hyviä sietämään janoa. Fysiologisesti aavikkoeläimenä tunnettu kissa sai aikoinaan kaiken nesteen ruoan kautta tiivistämällä virtsansa sen sijaan, että joisi enemmän ollessaan janoinen. Kissat kuitenkin tarvitsevat nestettä säännöllisesti ja terveellinen juomatottumus on hyvä opettaa jo pennusta pitäen. Nesteen määrän tarve voi vaihdella, mutta kuten ihmisilläkin, vesi puhdistaa kissan kehon ja pitää elimet terveinä ja hyvinvoivana.
Jos vesi ei ole kissan makuun, kissa voi päättää olla juomatta. Syy voi olla esimerkiksi liian lämmin vesi, väärän mallinen juomakippo tai väärään paikkaan sijoitettu vesikulho. On kuitenkin olemassa keinoja, jolla voi yrittää edistää kissan vedenjuontia:
Vesiastian koko ja muoto
Kissa joka ei ole kiinnostunut vedestä tai yhtäkkiä lakkaa juomasta, voi kokea vesiastian tylsäksi. Kokeile rohkeasti eri kokoisia ja eri materiaaleista valmistettuja vesiastioita ja sijoittele useita vesikulhoja ympäri kotia. Suurin osa kissoista eivät pidä siitä, että sen viiksiin kosketaan, jolloin laakea, matalareunainen kulho jossa on vettä piripintaan voi olla kissan mieleen. Toiset kissat taas suosivat omistajien vesilasia. Materiaalilla on myös merkityksensä. Jotkut kissat pitävät metallisesta kulhosta, toiset suosivat lasikulhoa ja toiset keraamista astiaa. Ennen kuin valitset kissallesi täydellisen vesikupin, mieti, millaisesta kupista kissasi mahtaa pitää. On hyvä ottaa huomioon kissan persoonallisuus sekä ruokailu- ja juomatottumukset. Jos kissallasi on esimerkiksi tapana kaataa esineitä, painavampi vesikuppi voi olla hyvä vaihtoehto. Iäkkäämpi kissa saattaa kärsiä nivelvaivoista, jolloin vesi-astian voi sijoittaa korokkeelle, jotta kissa pääsee juomaan mukavassa asennossa ilman että joutuu kumartamaan.
Lumi (Sic'an You're beautiful, SBI g21) valtavalla juomakupillaan aavalla järvellä, josta saa ihan parasta vettä kesästä toiseen ja vesijohtovesikuppi jää aina toiseksi. Kuva: Satu Ek
Lilli tykkää juoda saunan kauhasta. Kuva: Ella Penttinen
Juokseva vesi
Jos kissasi nauttii hanasta juomisesta, juoma-automaatti voi olla hyvä vaihtoehto. Lemmikkitarvikeliikkeistä myydään erilaisia vesi-automaatteja, jonka avulla juominen muuttuu kissalle mieluisaksi. Virtaava ääni usein herättää kissan kiinnostusta ja muistuttaa sitä juomaan. Malleja on erilaisia, toisissa voi olla esimerkiksi pieni suihkulähde, toisissa pieni puro ja toisissa vesiputous.
Jalmari (Zildan Juhannusyö, SBI ruskeanaamio uros synt. 23.6.2016) on leikkisä ja hyvin kiltti kissa. Hän on mieltynyt erityisesti kylpyhuoneen lattiakaivoon ja vesipisteisiin. Kuva ja omistaja: Tuula Salo.
Meillä on kolme birmaa ja juomakuppeja erilaisia ympäri asuntoa 4 kpl. Selkeästi suosituin on Iittalan Mariskooli tai zooplussalta hankittu vesiputous kukkanen. Kuvassa onkin meidän Durin tyylinäytettä, eli Samsonez Detroit. Kuva: Hanne Rantala
Jääpaloja
Laittamalla jääpaloja kissan vesiastiaan herätät kissan aisteja ja kiinnostusta. Kissa pääsee leikkimään jääpalojen kanssa ja helteisenä päivänä myös puremaan tai nuolemaan niitä. Kannattaa myös kokeilla namipalojen jäähdyttämistä jääpaloihin – siinä vasta kissalle maukas yllätys!
Vettä ruoan sekaan
Suurin osa kissoista nauttii päivän aikana sekä kuiva- että märkäruoan sekoitusta. Mikäli kissa on enemmän kiinnostunut kuivaruoasta, on siinä riskinsä, ettei kissa saa ruoasta tarpeeksi nestettä. Juomista voi kokeilla edistää lisäämällä vettä kuiva- tai märkäruoan sekaan. Yleisesti ottaen kissa tykkää syödä ruokansa ruumiinlämpöisenä, joten ruoan sekaan lisätty vesitilkka voi ensin keittää. Ruoan voi myös maustaa huuhtelemalla märkäruokapussin sisällön veteen tai sekoittamalla veteen jotakin hyvää, esimerkiksi herkkutahnaa.
Meillä nousi hitiksi Mariskooli. Kaksi kolmesta kissastamme (birma ja neva) tykkäsivät niin juoda tästä kauniista astiasta, että se piti laittaa käyttökieltoon, kun poikien parrat menivät takkuun jatkuvasta juopottelusta. Kerran Sisu (FI*Zildan Kermaviiksi) ehti livahtaa kahvipöydälle vieraiden lähdettyä ja maistoi oikeaa kahvikermaa. Kuvat: Marjo Pääskynkivi
Muistathan, että kissan saatavilla pitää aina olla tuoretta, puhdasta vettä. Kissan juoma-astiat on hyvä puhdistaa ja täyttää raikkaalla vedellä päivittäin. Kissa ei myöskään yleisesti pidä siitä, että vesiastia on ruoka-astian vieressä, vaan ne kannattaa sijoittaa riittävän kauas toisistaan. Ruoka- ja vesiastiat ei myöskään kannata sijoittaa nurkkaan tai seinän viereen siten, että kissa joutuu syömään tai juomaan katse seinään päin, sillä kissat haluavat tarkkailla ympäristöään jatkuvasti.
Olet ehkä huomannut, että kissasi tykkää juoda juomakupin sijaan esimerkiksi saunakauhasta, ämpäristä, kattilasta tai suoraan hanasta. Tämä voi johtua siitä, että kissa on lähtökohtaisesti opportunistijuoja, eli se juo silloin kun se sattuu löytämään vettä. Historiansa vuoksi kissa on myös säästeliäs eläin, joka säästää vettä mikäli juoma-astia on vajaa. Tämän vuoksi kissa usein suosii juomaan astioista, jotka ovat mahdollisimman täynnä tai täytetty piripintaan.
Muutos kissan juomistottumuksessa tarkoittaa Evidensia eläinlääkäriaseman mukaan lähes aina sitä, että kissa alkaa juoda aiempaa enemmän, mutta voi myös tarkoittaa sitä, että kissa lakkaa juomasta. Nestehukka voi pahimmillaan aiheuttaa kissan kehossa erilaisia oireita, kuten väsymystä, ummetusta, virtsatiesairauksia, heikkoutta ja sekavuutta. Liiallinen vedenjuonti puolestaan voi kieliä munuaissairaudesta, diabeteksesta tai syövästä. Muutos saattaa tapahtua niin hitaasti että omistajan voi olla vaikea havaita muutosta. Mikäli huomaat selvän muutoksen kissasi juomatottumuksessa, voi olla syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Mitä aiemmin vaiva havaitaan, sitä paremmin ja nopeammin se saadaan hoidettua.
Teksti: Malin Sarkala
Lähteet:
Johanna Lankila, ELL, ISFM AdvCertFB. Kissan nesteensaannin lisääminen. 7.4.2018.
Evidensia Eläinlääkäriasema. Kissa juo paljon ja virtsaa usein. 24.4.2019.
Janina Pohju. Eläinten käytösneuvoja. Kissan juominen. 30.7.2019.
Agria Eläinvakuutus. Kissan nesteytys kesällä. 11.6.2018.